Karl Lagerfeld, de mode-nymfomane die zonder orgasme de catwalk verliet

Modeontwerper Karl Lagerfeld (1935 – 2019) heeft voorgoed zijn plaats tussen de sterren gevonden. Op 19 februari 2019 overleed de 85-jarige excentriekeling na een kort ziekbed in Parijs. Hij laat een gigantisch mode-imperium en zijn grootste liefde, zijn kat Choupette, na. Karl Lagerfeld begon zijn loopbaan als jonge twintiger, in 1955, toen hij door de Franse couturier Pierre Balmain (1914 – 1982) werd ingelijfd als zijn persoonlijke assistent.

Tekst: Kenneth Steffers

Controverse maar bovenal waardering

Na drie jaar probeerde Lagerfeld door te groeien onder de vlag van het eveneens Franse modehuis House of Patou. Maar Lagerfelds eerste collectie voor Patou werd slecht ontvangen. “Een paar van de korte zwarte jurken zijn zo wijd uitgesneden aan de voorkant, dat de aanwezige vrouwelijke journalisten naar adem snakten”, werd er geschreven over Lagerfelds eerste modecollectie. Maar naar later zou blijken, was hiermee de toon gezet voor zijn latere carrière: eentje van controverse maar bovenal waardering.

Achtereenvolgens werkte Lagerfeld voor de modehuizen Tiziani, Chloé en Fendi. Met elke samenwerking die hij aanging, namen de positievere kritieken, maar ook de collisie met de conservatieve modewereld, toe. Uiteindelijk zou de excentrieke modeontwerper, bekend om zijn zonnebril, paardenstaart en zwarte leren handschoenen, uitgroeien tot een van de grootste modelegendes van deze tijd.  In 1983 begon Lagerfeld aan de loodzware taak om als hoofdontwerper het ingedutte modehuis van Gabrielle Bonheur (Coco) Chanel (1883 – 1971) wakker te schudden. En met succes: hij deed het vanuit zijn platonische liefde en bewondering voor de vrouw, maar wel onder het motto ‘totdat de dood ons scheidt’.

Seks, sekse en liefde

Want, als er iemand in sekse dacht, dan was het Karl Lagerfeld wel. Als geen ander kon hij zich in de psyche van de modebewuste vrouw verplaatsen zonder dat het altijd beladen werd. Hij omschreef zichzelf als een mode-nymfomane (in plaats van de mannelijke term ‘satyriasis’ te gebruiken), maar wel een die nooit van een orgasme genoot.

Lagerfelds verlangens speelde zich niet af tussen de lakens, liever vertaalde hij ze naar creatieve catwalkshows. Zo veroorzaakte de modeontwerper in 1993 een kortstondige controverse toen hij mannelijke strippers en een pornoster inhuurde om zijn ontwerpen aan een gechoqueerd perspubliek te tonen.

“Het is het vakantietripje van het leven. Een groot schoolreisje.”

Karl Lagerfeld had sinds begin jaren zeventig een achttien jaar durende liefdesverhouding met de jongere Jacques de Bascher. Seksueel contact tussen de twee heren is er naar verluid nooit geweest. De Bascher, Lagerfelds enige openlijke ode aan zijn hartstochtelijke voorkeur voor heren, overleed in 1989 op 38-jarige leeftijd aan de gevolgen van aids. In de jaren daarna zou Lagerfeld alleen nog publiekelijk de liefde verklaren aan zijn kat Choupette, met wie hij het liefst in het huwelijksbootje was gestapt.

Angst voor de dood had Lagerfeld naar eigen zeggen niet. “Er zijn al miljarden mensen voor ons gestorven. Dat hoort er gewoon bij. Het is het vakantietripje van het leven. Een groot schoolreisje.”

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.