Revolutionair polsbandje: weer uitgaan zonder angst

Het is ongetwijfeld de grootste angst van iedere festivalbezoeker: een verdovend middel als gamma-hydroxy-butyraat in je drankje en daarna volledig ‘knockout’ gaan. De drug GHB is na acht uur niet meer in je lichaam te vinden en dat maakt het lastig voor de bewijslast. Nu is er een revolutionair product op de markt dat ideaal is om tijdens het uitgaan vast te stellen of je veilig je drankje kunt drinken. “Het polsbandje heeft in Duitsland de Gift-Award van dit jaar gewonnen.”

Tekst: Paul Hofman

Angst

Het komt vaker voor dan je voor mogelijk houdt, zeggen hulpverleners. Onopgemerkt gedrogeerd worden en na inname van je drankje verkracht worden. Peter en Jouri kennen het probleem maar al te goed. “Voor mijn werk als hulpverlener ben ik bekend in het uitgaansleven in Amsterdam. Meerdere malen heb ik te maken gehad met slachtoffers van (seksueel) misbruik door GHB.” vertelt Peter. “Als je dan het leed van hen ziet, breekt je hart en vraag je je af waarom heeft dit kunnen gebeuren. Waarom kun je niet gewoon heerlijk uitgaan, feestvieren zonder de angst te hebben dat iemand iets in je drankje doet?”

“Heerlijk uitgaan zonder angst is zo belangrijk”

Veilig

Zijn collega zakenpartner Jouri, laborant, zag in een medisch tijdschrift een artikel staan over het Xantus drinkcheck polsbandje. Hij zag al snel dat het een goed product was om het uitgaansleven een stuk veiliger te maken voor mensen die houden van uitgaan, maar toch ook bewust willen omgaan met hun eigen veiligheid en gezondheid. En zo ontstond er contact met het Duitse bedrijf dat het polsbandje uitvond.

Rape drug

Als ik vraag hoe het werkt, antwoorden beiden tegelijkertijd: “Het bandje kun je vergelijken met een festivalbandje. Op ons Xantus polsbandje zitten twee testvelden. Vertrouw je jouw drankje niet, dan schudt of roer je het drankje en doe je vervolgens een druppel op één van de twee testvelden. Wordt het testvalk blauw, dan zit er GHB in jouw drankje. En als het niet verkleurt, dan zit je ‘safe’. Het testveld kun je één keer gebruiken.” Peter benadrukt dat het voor slachtoffers van deze verkrachtingsdrugs lastig te bewijzen is dat zij misbruikt zijn. Want de sporen van GHB zijn na acht uur niet meer detecteerbaar in je lichaam. Peter: “Het bandje werkt ook nog eens preventief als je draagt om de pols van de hand, waarmee je altijd je drankje vasthoudt.

Hun ambitie om de uitgaanswereld een stuk veiliger te maken, steken beide ondernemers niet onder stoelen of banken. “Daarom brengen we dit polsbandje op de markt. Door het dragen van het bandje willen we dat mensen zich bewust worden van de gevaren van GHB in het nachtleven. En natuurlijk ook op festivals, tijdens het daten en privé-afspraakjes.”

Bewustwording

Hun droom? “Wij zouden graag zien dat bedrijven die festivals organiseren, nachtclubs uitbaten en datingsites, deze bandjes gaan aanbieden om hun klanten bewust te maken van die grote gevaren.” Peter: “En het is natuurlijk een prachtig promotiemiddel voor bedrijven die iets willen doen op het gebied van drugspreventie en bewustwording.”

“Deze strip is onwijs goed. Het geeft snel uitsluitsel en is erg makkelijk aan je festivalbandje te hangen”

Tim (22), bezoeker van gay- en technofeesten

Drogering

De zakenpartners zijn zich er bewust van dat er bedrijven zijn die zeggen dat, als zij de bandjes zouden verstrekken, zij onveilige feesten organiseren. “Zo moet je dus niet denken. Een goed bedrijf, festival of datingsite kan nooit voor honderd procent garanderen dat ze ‘schoon’ is van mensen die proberen nietsvermoedende bezoekers te drogeren met alle gevolgen van dien. Wij vinden meer dat je als bedrijf een toegevoegde waarde biedt van zorg en veiligheid. Je wilt toch niet het stempel opgedrukt krijgen dat er drogering heeft plaatsgevonden?” Realistisch: “Ook wij kunnen nooit honderd procent garanderen dat de polsbanddrager honderd procent veilig is, daar blijft hij of zij uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor.” Maar: “Men dempt de put als het kalf verdronken is. Dat willen wij voor zijn.”

Over GHB

Vroeger werd het middel GHB bij operaties als narcosemiddel gebruikt. Tegenwoordig wordt het soms nog voorgeschreven bij bepaalde slaapproblemen. Sinds zeven jaar staat GHB op de eerste lijst van de Opiumwet. GHB wordt in Nederland meestal verkocht als kleurloos drankje in een plastic buisje, in een (Flugel)flesje of heel soms als poeder. Het middels smaakt zout. In een drankje kun je het moeilijk herkennen, vooral doordat je smaakpapillen door alcohol vaak verdoofd zijn. Als je GHB neemt zonder te hebben gedronken, proef je het beter. Het middel wordt in het uitgaansleven, thuis en bij seks gebruikt.

Particulieren kunnen via www.drinkcheck.nl polsbandjes bestellen. Ook bedrijven en organisaties kunnen hier een offerte aanvragen. De bandjes kunnen bijvoorbeeld met eigen ontwerp en logo geleverd worden.

www.drinkcheck.nl

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.