Over Pride, Friesland, onzekere mannen en losse sletjes

“Oh jij hóórt toch op de Pride in Amsterdam te zijn?” Dat was zo’n beetje de standaard opmerking die ik in de afgelopen weken te horen kreeg toen ik vertelde in Friesland op vakantie te zijn tijdens Pride Amsterdam. “Je moet toch voor jullie rechten opkomen en meewerken aan acceptatie van homoseksualiteit, juist dán?”, was soms de tweede opmerking (….).

Ik zie het plaatje graag groter en werk het hele jaar door aan de zichtbaarheid en acceptatie van de LHBT+ gemeenschap. Hoe? Door bijvoorbeeld juist aan heteromannen die de GGD soapoli bezoeken tijdens de seksuele anamnese te vragen: “Heb je seks met mannen, vrouwen of beiden?” Vaak gegeven antwoord: “Gást/Kerel/Dude! Denk je dat ik homo ben ofzo? Gewoon met vrouwen natuurlijk hahaha!”. Daar ga ik graag op in: “Ieder zijn voorkeur toch en voor een man die seks heeft met mannen is dat voor hem gewoon natuurlijk”. “Oh ja dat is ook eigenlijk wel zo”, wordt dan vaak gezegd.

“Heb je seks met mannen, vrouwen of beiden?”

Heteromannen

Vaak merk ik dat heteromannen naar mij (als man) toe ook even een afkeurende/”grappig” bedoelde opmerking plaatsen over homo’s. Tijdens voorlichtingen is dat niet anders wanneer ik standaard vertel over seksuele diversiteit. Als ik vervolgens in gesprek vraag of men het belangrijk vindt dat iedereen, dus ook een homoman of lesbische vrouw, mag kiezen om samen te zijn met degene die hij/zij wilt dan is het antwoord bijna altijd “ja, uiteraard”.

Homofobie komt veelal uit de hoek van heteromannen en wordt ingezet om de eigen “mannelijkheid” en positie veilig te stellen in een mannengroep: “zie mij eens superieur zijn!” Vaak om de eigen onzekerheid te verbergen: beter iemand pesten dan zelf gepest worden. Ik ben overtuigd dat een zelfverzekerde man geen denigrerende opmerkingen hoeft te maken over LHBT+ers.

“Het waren allemaal losse sletjes haha”

Dit werkt overigens precies hetzelfde bij seksistische opmerkingen over vrouwen. Laatst verzorgde ik een spreekuur voor de GGD en vroeg een jongen het aantal bedpartners uit van de afgelopen 6 maanden (dit is een standaard anamnese vraag in het SOA epd). Hij: “Een stuk of dertig haha, nou je kent dat als man wel toch, maar niets vast hoor. Het waren allemaal losse sletjes haha”. Waarop ik hem vroeg wie nu het losse sletje is in dit verhaal. Hij viel bijna van zijn stoel.

Groepsdruk

Ik ben van mening dat denigrerende opmerkingen over homo’s/vrouwen door mannen vaak vanuit een soort gewoonte en groepsdruk worden gemaakt. Als ik één op één in gesprek ga blijkt vaak de soep minder heet dan hij wordt opgediend. De oplossing ligt denk ik voor een groot deel in zelfverzekerde mannen die een soort voortrekkersrol nemen en andere mannen er op aanspreken dat bepaalde opmerkingen echt niet meer kunnen.

Terug naar de Pride in Amsterdam. Ik juich dit van harte toe en hoop dat de grote bedrijven niet alleen tijdens de Pride seksuele diversiteit omarmen maar dit ook gedurende de rest van het jaar zichtbaar gaan doen.

Jeremy Heshof


Jeremy Heshof

Jeremy Heshof is eigenaar van Praktijk Voor Mannen: een praktijk gericht op seksuologische, psychologische en relationele hulpverlening aan hetero-, homo- en biseksuele mannen (of mannen die twijfelen aan hun seksuele identiteit). Hij is een voorvechter voor seksuele gelijkheid tussen mannen en vrouwen en hetero- en homoseksuelen. Dat maakt hem ambassadeur van eMANcipator. Daarnaast werkt hij parttime als sociaal verpleegkundige seksuele gezondheid en coach motiverende gespreksvoering bij de GGD. Jeremy woont samen met zijn vriend en heeft twee kinderen.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

3 thoughts on “Over Pride, Friesland, onzekere mannen en losse sletjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.