Roos / Thorn: “Er zit meer tussen man en vrouw, dat weet ik zeker.”

“Mijn naam is Roos, in Amsterdam beter bekend als Thorn. Dit is een naam die ik pas op latere leeftijd ben gaan gebruiken. Ik ben trans non-binary: niet man, niet vrouw, maar er wat meer tussenin. Geen van beiden, maar ook allebei. Niet ‘hij’ of ‘zij’, maar ‘die’. De strakke man/vrouw-verdeling mag van mij van tafel, want wat is nou precies ‘mannelijk’ of ‘vrouwelijk’? Er zit meer tussen man en vrouw, dat weet ik zeker. En elke dag als ik in de spiegel kijk, zie ik het bewijs.

Hoe zeker ik zelf van mijn zaak ben, des te verwarrender andere mensen het lijken te vinden. Ik krijg vaak nare reacties, zowel online als in het dagelijks leven. Blijkbaar is het lastig als iets niet precies binnen de door ons vastgestelde kaders valt. Laatst kwam er een meisje op een feestje naar me toe die vroeg of ik hartpatiënt was. Ik keek haar verbaasd aan toen ze vervolgens mijn shirt omhoog deed en uitgebreid mijn borsten aanraakte, op zoek naar wat zij dacht dat de pacemaker was. Helaas ben ik inmiddels gewend aan dergelijke schendingen van mijn ‘safe space’. Maar ik laat me niet uit het veld slaan.

“If you’re always trying to be normal, you will never know how amazing you can be.”

Mijn frustraties zet ik om in kunst en activisme. Ik geef voorlichtingen op scholen over gender en seksualiteit, en ik treed op als ‘drag king’. Wat mensen ook van mij vinden., op het podium heb ik de controle, ben ik de koning. Na jaren van zoeken, jaren van aanpassen, het proberen mezelf te proppen in bepaalde hokjes, ben ik eindelijk vrij. Want in de woorden van Maya Angelou: If you’re always trying to be normal, you will never know how amazing you can be.”

Roos / Thorn 

/thorn.vineyard


Dit is de eerste editie van de fotorubriek M / V / X die vanaf nu elke eerste zaterdag van de maandte lezen is. M / V / X staat voor ‘Man’ of ‘Vrouw’ of ‘Iedereen die zich niet aangesproken voelt door deze binaire indeling. Genderidentiteit en -expressie staan centraal. Beeld en tekst vormen samen de ‘story’ van de betreffende persoon. De Gaykrant werkt voor deze rubriek samen met Dillen Modeling Management, het eerste modellenbureau in Nederland waar genderidentiteit geen issue is. Oprichters David Dillen en Miranda Anker hebben een platform ontwikkeld dat ruimte biedt aan modellen met een verhaal. Het bureau staat voor unieke eigentijdse mensen, mooie gezichten, excentrieke modellen en haarmodellen. 

Dillen Modeling Management is te vinden op Facebook, Instagram en hun website.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.