Bi-mannen

Biweekly
Voor het naar bed gaan las mijn vader mij uit de (kinder)bijbel voor. Tot een zekere leeftijd en ik mij er niet langer aan laafde maar de overstap naar de literatuur maakte. Ik las mijzelf in slaap met Mulisch en andere boeken die een wereld voor mij openden die ik tot dan amper kende. Nu heb ik mijn iPhone met social media als Instagram en Facebook. Bij het opstaan en slapengaan wend ik me tot plaatjes en korte verhalen. Van de tale Kanaans naar de gedachten van een willekeurig persoon, toegegeven: armoe.
Desondanks zitten er wel berichten tot nadenken in de stroom van informatie die bij mij resoneren. Zoals deze: ‘now I’m going through a phase where I like men more than women. I met this guy in the gym. His wife is a friend of my wife. I thought he was handsome. When he walked towards me naked in the steam room smiling at me my dick hardened. When he sat next to me I wanted to touch him.’
Zoals ik het begrijp, is deze tweet geschreven door een man in relatie met een vrouw. Hij ‘bekent’ dat hij nu een fase in zijn leven doormaakt waarin mannen hem meer doen dan vrouwen. Er zijn blijkbaar nu eenmaal mannen die van meer dan een gender houden die meer voorkeur voor mannen hebben. En er zijn biseksuele mannen die meer voorkeur voor vrouwen hebben. Die gevoelens ten aanzien van welke sekse of gender kunnen blijkbaar fluctueren en zich gedurende je leven wijzigen.
Waarom dit opgeschreven moet worden? Omdat de bi-mannen die meer voorkeur voor mannen hebben ook in een relatie met een vrouw kunnen zijn. Toegeven dat mannen ‘meer’ zijn, laadt de verdenking op je dat je eigenlijk of heimelijk homo bent terwijl diegene blijkbaar net die ene vrouw die bij zijn verlangen past heeft gevonden. Ook al kijkt en flirt en sekst diegene in eerste instantie sneller of makkelijker met een man. Er als man voor uitkomen dat je biseksueel (of welke term dan ook) bent, is voor hen al lastig genoeg. Maar jezelf verder dan dat openen en je verlangens uiten – over verhoogde voorkeur voor mannen – is nog lastiger omdat het de schijn van homoseksualiteit met zich meebrengt. Zo zijn er vele mannen.
Laat mij terugkeren naar de taal die ik voor het slapengaan heb geleerd. Namelijk dat ‘de liefde nooit zal vergaan’ en ‘dat ze alles gelooft, hoopt en in alles volhardt’ dwars door de vooroordelen ten aanzien van deze mannen die slechts liefhebben heen.

 

Joshua Zandberg

 


Joshua Zandberg schrijft elke week een column over zijn leven als bi-man. 

Joshua Zandberg – foto: Moker Media

2 thoughts on “Bi-mannen

 1. paul schreef:

  Sinds mijn 15de al heb ik al bi gevoelens. Ik keek meer naar de jongens en vond meisjes komen van een andere planeet. Desondanks ben ik toch getrouwd en heb twee schatten van kinderen. Ik en mijn vrouw hebben nooit een sexuele relatie gehad. Ik ben nu een 55+er die al meer dan 40jaar verdoken sexrelaties heeft met mannen. Ondanks mijn sexuele voorkeur voor mannen kan ik niet echt verliefd worden op een man. Het is een tweestrijd die nooit zal ophouden vrees ik en steeds moeilijker wordt om mee te leven. Niet dat ik zwarte gedachten heb, maar het vreet constant aan je. Het is een permanente tweestrijd. Het zou misschien eenvoudiger zijn als ik toch verliefd kon worden op een man en een definitieve keuze kon maken. Maar ik wil mijn vrouw en kinderen niet in de steek laten.

 2. Gr ton schreef:

  Hallo paul
  Zo herkenbaar voor mij .totdat ik het niet meer kon uithouden en ben toch verliefd geworden op een man .terwijl ik dacht dat ik Bi was .maar bi besta voor mij niet ik ben puur homo en geniet van mijn man .en mijn kinderen die ik heb met mijn ex .
  Je mag mij mailen .
  tonpolderman52@gmail.com
  Gr ton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.