n=n: hiv niet overdraagbaar als het virus onmeetbaar is

Hiv Vereniging: n=n boodschap versterkt de positie van mensen met hiv

De Hiv Vereniging lanceerde in 2018  een campagne over de overdraagbaarheid van hiv: n=n, niet meetbaar = niet overdraagbaar. Dit jaar zal de campagne gecontinueerd worden. De boodschap n=n houdt in dat een persoon met hiv die succesvol wordt behandeld, en bij wie het virus langer dan zes maanden niet meetbaar aanwezig is, hiv seksueel niet kan overdragen. Dat betekent een versterking van de positie van mensen met hiv die nog steeds met negatieve reacties te maken hebben.

Tekst: Norbert Splint

De campagne start met een statement over het belang van n=n voor de gelijkwaardigheid, het geluk en de erkenning van mensen met hiv. Bertus Tempert, voorzitter van de Hiv Vereniging: ‘Het doel van de campagne is een stigmavrije omgeving voor mensen die leven met hiv, op persoonlijk, maatschappelijk en medisch vlak.’

‘Het doel van de campagne is een stigmavrije omgeving voor mensen  met hiv: persoonlijk, maatschappelijk en medisch.’

Geen overdracht bij een niet meetbaar virus

Mensen met hiv worden in hun dagelijks leven nog steeds geconfronteerd met afwijzing, verouderde denkbeelden over leven met hiv en de angst voor overdracht van het virus. Door iedereen – hiv-positief, -negatief, homo, hetero, man, vrouw, trans en alles daartussenin – te informeren over de betekenis van n=n, wil de vereniging het stigma doorbreken. Hierdoor kunnen mensen met hiv zich vrijer voelen in hun seksuele en sociale contacten.

De campagne wordt ondersteund door diverse wetenschappelijke onderzoeken waarin geconcludeerd wordt dat er geen overdracht plaats kan vinden bij een niet meetbaar virus. De Hiv Vereniging brengt met de n=n campagne deze conclusie onder de aandacht bij een breder publiek.

Voor wie meer wil weten: https://www.hivvereniging.nl/n-is-n.

 

 

One thought on “n=n: hiv niet overdraagbaar als het virus onmeetbaar is

 1. M schreef:

  Ontkenningen gebruiken is altijd al slechte marketing geweest. Het wekt juist ongeloof op. Het wekt de suggestie dat je je aan het verdedigen bent.

  In het hele HIV verhaal is dat al erg verwarrend geweest. Want juist positief getest bleek slecht nieuws. Dat was taal voor wetenschappers, niet voor mensen. En dat is het nog.

  Sinds de anticonceptie pil is het positieve nieuws dat er sindsdien vrolijk van alles gedaan kon worden zonder zorgen over een bezoekje aan de burgerlijke stand om een onbedoeld kind te moeten aangeven. Positief nieuws.

  Dat is het nu ook voor undetectable zijn. Maar leef er maar weer rustig op los durven we blijkbaar nog steeds niet te zeggen.

  Het blijft in de verdediging schieten. En wat denkt de lezer dan? Het zal wel, maar ik ga voorlopig niks riskeren. Of ook dat als je niet eerlijk op voorhand hebt gemeld dat je undetectable bent, dat je dat verweten kan worden. Het stigma blijft op die manier.

  Iedereen mag erop los rossen. Maar homo’s liever niet. Ze vinden dat zelf ook nog vaak. En kijk maar naar de toon van hun campagnes. Het schuldbesef blijft tussen de regels leesbaar.

  Breng het eens wat positiever. Voor zover dat woord nog bruikbaar is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.