Deelnemers botenparade Pride Amsterdam 2019: samenwerkende partijen en jubilea

Samenwerkende partijen en organisaties met bijzondere jubilea staan dit jaar centraal staan tijdens de botenparade van Pride Amsterdam 2019. De ballotage-commissie  heeft vanmiddag tijdens een feestelijke bijeenkomst in de A’DAM Toren, de 80 boten bekend gemaakt die komende Pride-editie mogen meevaren door de Amsterdamse grachten.

Door: Hans Prummel

Het Pride-thema van dit jaar is ‘Remember the past, create the future’. Dit jaar worden de Stonewall-rellen, die 50 jaar geleden in New York uitbraken en die een scheidslijn vormen in de geschiedenis van de LHBT-beweging, herdacht. “Door samen op te trekken is er veel in de wereld veranderd”, vertelt voorzitter Frits Huffnagel van Pride Amsterdam. “Het is een belangrijk jubileum dat we gaan vieren en herdenken. Daarom vinden we het dit jaar extra belangrijk om boten te laten meevaren die vanuit samenwerkende partijen zijn ontstaan. En dat geldt dus ook voor partijen die dit jaar een jubileum vieren.”

“We vinden het dit jaar extra belangrijk om boten te laten meevaren die vanuit samenwerkende partijen zijn ontstaan.”

Inhoudelijke boodschap

De voorzitter van Pride Amsterdam wijst er op dat de organisatie enorm trots is dat er weer zichtbaar negen dagen lang Pride mag worden gevierd. “We beginnen met de Pridewalk, vieren feest op de Dam en ruim een week lang zijn er honderden inhoudelijke activiteiten. De Botenparade is voor de meesten het hoogtepunt en echt uniek. Er varen dit jaar dan ook weer een aantal bijzondere parels van boten mee. Bijzondere boten met een belangrijke boodschap. Want ondanks alle feestvreugde – Pride is en blijft een festival met inhoud.” Er waren ook dit jaar weer meer aanmeldingen om te varen, dan het aantal beschikbare plekken. In totaal varen 80 boten met een LHBT+ boodschap mee.

Bijzondere boten

Nederlandse Sportboot
Na de succesvolle deelname van de roeibond in 2016 en 2018, is het de bond dit jaar gelukt – samen met de Pride Amsterdam commissie Pride & Sports en in samenwerking met NOC*NSF, om maar liefst 16 collega-sportbonden mee aan boord te krijgen. Het is een unicum en belangrijke stap dat de sportbonden als collectief zichtbaar meevaren.

Hoger Onderwijs boot
Een boot van de onderwijsinstellingen HvA, de UvA, de VU en InHolland. Met de deelname willen ze laten zien dat iedereen welkom is in het hoger onderwijs en dat je mag zijn wie je wilt zijn. Nooit eerder namen onderwijsinstellingen zo eenduidig positie in. Ook historisch: De twee hogescholen komen met deze deelname uit de kast.

Politieke boot
Gezamenlijke boot van de politieke partijen D66, VVD, CDA, SP en PvdA. Het is de eerste keer dat de politieke partijen gezamenlijk op één boot staan. Volgens de partijen leert ’50 jaar Stonewall’ ons dat wanneer mensen de handen ineen slaan, er verandering op gang komt. Samen doen. Samen werken aan een nog mooiere toekomst. Soms moet je daarvoor de eigen idealen opzij zetten, vandaar de gezamenlijke boot.

Equal Rights Coalition-boot 
De Equal Rights Coalition (ERC) is de allereerste intergouvernementele groep van 40 landen, gewijd aan de bescherming van de rechten van LHBTI’s. Met de deelname wil de organisatie laten zien aan de LHBTI-community, dat er veilige plekken zijn in de wereld, waar de overheid en samenlevingen hun rechten erkennen, waar ze welkom zijn en klaar staan om hen te verdedigen.

Pride House Tokio
De Olympische Spelen 2020 worden gehouden in Tokio. Lokale activisten hebben het initiatief genomen om een zogenoemd ‘Pride House’ te organiseren tijdens deze Spelen, als officieel onderdeel van de Olympische Spelen. Het project heeft tot nu toe veel steun gekregen. Om de wereld te vertellen over dit initiatief, gaat de organisatie meevaren tijdens één van de belangrijkste prides van de wereld.

OCW onderwijsboot
Sinds haar aanstelling maakt minister Van Engelshoven (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) zich hard voor emancipatie, met speciale focus op de LHBT+-gemeenschap. De minister vindt het belangrijk om dit jaar met een onderwijsboot mee te varen om een positief en constructief signaal te geven. De minister stelt de boot open voor personen en LHBTI-organisaties die zich inzetten voor een veilige en diverse klas. Dolly Bellefleur vaart mee als eregast.

Stichting PANN
De bekende PANN-feesten bieden een veilige en leuke plek waar jongeren kunnen ontdekken wie zij zijn en hoe ze zich willen uiten. De organisatie wil met haar boot dit jaar met bewondering, waardering en respect stilstaan bij alle mensen en organisaties die zich de afgelopen 50 jaar in het bijzonder hebben ingezet voor de LHBTI-emancipatie.

De samenwerkende organisaties die meevaren onder de naam Trans Pride krijgen de Support Card 2019 van Rabobank.

Support Card 2019

Na het succes van vorig jaar, heeft Rabobank en Pride Amsterdam ook dit jaar weer een Support Card uitgegeven. De samenwerkende organisaties die meevaren onder de naam Trans Pride krijgen de Support Card 2019. Trans Pride wil met haar deelname de letter T in LHBTI centraal zetten. Trans organisaties Sehaq, TransAmsterdam, Transketeers, Transunited Nederland, Transcreen, Manish Cave, TNN en Proud werken hierin samen om één boot te maken waarop elke trans-persoon zichzelf kan voelen. Volgens de organisaties is de zichtbaarheid van deze groep van groot belang, met name die van transgender personen van kleur. Voor de Stonewall-rellen waren twee trans vrouwen van kleur, Sylvia Rivera en Masha P. Johnson, onmisbaar. Pride gaat niet alleen over het recht om te houden van wie je wilt, maar ook over het recht om te zijn wie je wilt.

Alle deelnemers Pride Amsterdam 2019

  1. A.S.V.Gay
  2. A’DAM Toren
  3. Aidsfonds
  4. Ambulance Amsterdam
  5. Amnesty Intenational
  6. Amsterdam UMC
  7. AVROTROS
  8. Bar de Regenboog
  9. Blond & Blauw
  10. BNNVARA
  11. Café ’t Achterom
  12. Café Montmartre
  13. Carbon Events
  14. COC Nederland
  15. Cordaan
  16. D66, VVD, CDA, SP en PvdA
  17. Dance4Life
  18. De Gaykrant
  19. De Nederlandsche Bank
  20. De trotse LesBoot
  21. Be Part of It (L.O.S Amsterdam)
  22. Defensie
  23. Deloitte
  24. Disco Dolly
  25. Drag Queens United
  26. Dutch Government Prie
  27. Equal Rights Coalition
  28. EY
  29. FERRY Store
  30. Filipino LGBT Europe
  31. FunX
  32. Gay Expats in Amsterdam
  33. Gemeente Amsterdam
  34. Hoger Onderwijs Amsterdam
  35. HVOQuerido
  36. ING Bank
  37. Iraanse Boot
  38. Kasteelboot
  39. KPN
  40. Landelijk Netwerk Biseksualiteit
  41. LHBTI Oost Nederland
  42. Lightspeed HQ
  43. Meer dan Gewenst
  44. MiCasa Vogelzang
  45. Miss Nederland
  46. Mister B
  47. Nederlandse Sport Boot
  48. Netflix
  49. NH Radio
  50. OLVG
  51. PANN
  52. Philips
  53. Pink Marrakech
  54. PostNL
  55. Poz and Proud
  56. Pride House Tokyo
  57. Pride of Colour (COC Amsterdam)
  58. PVH Europe
  59. PwC
  60. Reade revalidatie en reumatologie
  61. Rijksnetwerk Jubi Yourself
  62. Roze 75+
  63. Roze in Rood
  64. Roze in Wit
  65. Roze in Blauw
  66. Roze zaterdag 2020 Leeuwarden (PGL)
  67. Salesforce
  68. Stonewall Café Enschede
  69. Stonewall Sirens Soldiers (Tess van Zwoll)
  70. Stop in the name of Love! (3 Layers)
  71. TECH boot (Arcadis / Frisse Blikken / Twynstra)
  72. Trans Pride
  73. Uber
  74. Upstream Amsterdam
  75. Vattenfall
  76. Veilig leren en werken in het onderwijs (OCW)
  77. VIVA
  78. Vrijheid voor iedereen – Assaline Robbers
  79. W Amsterdam
  80. We Are Family

    De Gaykrant is media-partner van Pride Amsterdam.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.