Veel bereikt sinds eerste homo-demonstratie in 1969

Op maandag 21 januari 2019 was het precies 50 jaar geleden dat op het Binnenhof in Den Haag de eerste homo-demonstratie in ons land en in Europa plaatsvond. Het protest was gericht tegen het discriminerende artikel 248bis van het Wetboek van Strafrecht.

“We hebben sindsdien veel bereikt”, vindt Astrid Oosenbrug, voorzitter van COC Nederland. “En er is nog veel om samen de schouders onder te zetten. De acceptatie is enorm toegenomen en onze rechten zijn veel beter geregeld. In de jaren zestig moest veertig procent van de Nederlanders niks van homo’s hebben, nu is dat minder dan tien procent. Er kwam een einde aan de strafbaarheid, discriminatie werd verboden, het huwelijk werd opengesteld en scholen moeten acceptatie bevorderen. Dat zijn prachtige resultaten.”

Uitdagingen

Tegelijkertijd zijn er volgens Oosenbrug ook nog forse uitdagingen. “Op scholen is ‘homo’ nog altijd het meest gebruikte scheldwoord, mensen vinden zoenende mannen aanstootgevend, LHBT+ers krijgen te maken met fysiek of verbaal geweld en de emancipatie van transgender en intersekse personen blijft achter.’ Oosenbrug pleit voor een expliciet verbod op LHBT+ discriminatie in de Grondwet, om zo de wettelijke verworvenheden van de afgelopen decennia te borgen. ‘Maak daar snel werk van’, is haar oproep aan regering en Tweede Kamer.

Bron: coc.nl


Reindert Meutstege (1967) van ReinArt Cartoons tekent al sinds 2008 wekelijks de Roze Cartoon voor de website van COC Deventer en omstreken. Hijzelf is ook actief bij die website betrokken en wil met de cartoon actueel roze nieuws met een knipoog presenteren. Het is een goed excuus om ter inspiratie het nieuws van binnen- en buitenland te volgen en bovendien helpt het om een creatief brein scherp te houden.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.