Soe-Fa Bakboord | ProfieLHBT+

Soe-Fa Bakboord werd 32 jaar geleden geboren in Paramaribo. Daar werd hij opgevoed door zijn twee moeders. Toen hij in 2005 voor het eerst langdurig naar Nederland kwam – om er te studeren – wilde hij vooral zichzelf ontplooien. De manier waarop vond hij een uitdaging. Soe-Fa heeft zijn HBO Communicatiemanagement afgerond en vervolgens zijn MBA in Entrepreneurship behaald. Inmiddels is hij Rayonmanager Noordwest Nederland voor Novo Nordisk. Novo Nordisk is een producent van farmaceutische producten, gespecialiseerd in medicijnen tegen Diabetes. Soe-Fa heeft hart voor de zaak, omdat hij uit een familie komt waarin diabetes een grote impact heeft gehad.

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Doorzettingsvermogen, lief, zachtaardig, bescheiden en ik kan goed luisteren.

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Mijn ouders, ze zijn harde werkers, hebben alles zelf opgebouwd. Ze gaan liefdevol en met respect met elkaar om en met hun omgeving. Zij hebben mij belangrijke waarden en normen geleerd, die ik erg waardeer zoals hard werken, eerlijkheid, respect en integriteit.

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Als man en gay.

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Nee, ik vind het eerder belangrijk om mijzelf als mijzelf te profileren. Gay zijn is daar onderdeel van. Ik ben niet alleen mijn geslacht en seksualiteit.

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Intelligentie en ondernemend karakter.

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Ik weet niet of ik het zo zou linken aan niet-hetero zijn, maar ik denk gewoon mijzelf zijn. Of ik nou hetero of niet zou zijn.

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Ik liep hand in hand met mijn toenmalige vriend door de stad. Dan toch word je nog wel eens aangekeken en een groep jongens riep vanuit de auto hé, homo’s. En wij riepen terug, hé hetero’s en we zwaaiden. De jongens in de auto moesten toen wel lachen en begonnen te juichen, maar het is toch raar dat ze het zo benoemden. Je wordt je er wel echt bewust van op dat moment, dat mensen toch anders naar je kijken. Je gaat toch opletten en dat is best jammer. Ik vind het ook wel vervelend dat ik moet opletten als ik zo over straat loop, hand in hand met mijn vriend. Het lijkt wel alsof ik mij moet schamen voor wie ik ben, terwijl ik dat echt niet doe.

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+ ers te veranderen?

Niet iedereen zo in hokjes plaatsen. Elkaar gewoon vrij laten en laten leven hoe wij willen, zonder daarover na te denken of expliciet raar aangekeken te worden. Dat geldt trouwens niet alleen voor LHBT+ ers, mensen houden ervan om elkaar in hokjes te plaatsen. Ik betrap mijzelf daar soms ook op en wanneer het tegendeel wordt bewezen dan denk ik: ja we hebben nog een lange weg te gaan.

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Aan een herinnering heb ik niet zo veel, ik heb liever dat ik nu goed doe en nu kan genieten van alle complimenten en schoonheden van het leven – en het nu ook ontvangen. Als ik dood ben, heb ik er niets meer aan. Ik heb liever dat dat alles nu gezegd wordt, nu het nog kan. En ja, als ik herinnerd moet worden, dan maar op een manier, ja, zoiets als: hij heeft geleefd, genoten en lief gehad.

10) Wat is je motto?

Ik heb acht jaar geleden tatoeages laten plaatsen in het Chinees met de betekenis: leven, vechten en liefde. Dat is mijn motto, je moet leven, je moet ergens voor vechten en je moet lief hebben en boven alles gelukkig zijn. Klinkt heel cliché, maar echt: dat gelukkig zijn is heel belangrijk voor me. Genieten van het leven. Leven in het nu, niet in het verleden of in de toekomst. Genieten van de zonsopgang, genieten van de dag. Ik weet ook wel dat je niet de hele dag door gelukkig kunt zijn, maar het is mooier om te genieten van het kleine momentje van de dag en dat vast te houden, in plaats van blijven teren op alles wat fout is gegaan of niet gegaan is zoals hoe jij dat wilt.


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v): alle LHBT-ers komen in aanmerking.

Tekst: Norbert Splint

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.