Daten voor HLBT+’ers

Opinie

Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus. Sla de VIVA open of de CosmoGirl of het Vrouw Magazine, of vanuit de andere kant de Men’s Health, en je komt tot de conclusie dat het zelfs een wonder is dat heteromannen en -vrouwen elkaar vinden en vooral: het met elkaar volhouden. Nu komen daar ook vele vriendinnenweekendjes en mancaves bij kijken en als de kinderen zo’n zeven jaar oud zijn, volgt de scheidingshausse. Maaarrrr: zij hebben in het gehele openbare leven continu de mogelijkheid om te flirten en te kiezen uit een enorme voorraad van gelijkgestemden. En RelatiePlanet of een wat creatievere variant is ook zo aangeklikt, om over Tinder of zelfs Second Love nog maar te zwijgen. Nee, dan wij.

En alle varianten waarin ‘wij van de regenboogcommunity’ uitwaaieren in een palet van personen. Kijk vooral nog eens even terug naar het interview uit de reeks ‘ProfieLHBT+’ met Micha Meinderts, die zichzelf identificeert als homo-romantische, a-seksuele man met een transgender verleden; wat betekent dat hij ooit het lichaam van een meisje had, een mannelijke identiteit heeft, zich niet seksueel aangetrokken voelt tot wie dan ook en verliefd wordt op mannen. Waarbij hij iets verderop verzucht dat het meest negatieve van niet-hetero zijn voor hem dan ook is dat als subgroep van een subgroep van een subgroep de vijver om uit te vissen naar een partner wel heel klein wordt.

Mijn collega Joshua Zandberg schrijft columns over het leven als biseksueel en wat daar allemaal voor – onverwachte – kanten aan zitten. Op Grindr kwam ik deze week iemand tegen die als bi-man vooral ook naar een andere bi-man zocht omdat “we dan elkaar begrijpen aangezien we allebei in hetzelfde lastige schuitje zitten”. Het heeft me wederom de ogen geopend en me doen realiseren dat het heel goed is om het grote publiek uit te blijven leggen dat biseksualiteit niet de zegen van de overvloed en keuzevrijheid is die veel mensen er automatisch aan vastplakken. Bi’s worden vaak gewantrouwd door hun sociale omgeving en (potentiële) partners omdat ze verdacht worden van parallel rotzooien in plaats van bijvoorbeeld ‘gewoon’ serieel liefhebben. In uitgaansgelegenheden worden ze doorgaans ook niet populair zodra hun voorkeur bekend wordt. Zoals pedofilie heel lang ongevraagd en zeer ongewenst aan homofilie werd geplakt, nu ben je voor het boze oog als biseksueel ook meteen een polyamorist (want men heeft weer eens iets opgevangen).

Misverstanden volop. En dus onbegrip en frustratie. En veel singles. De elfde van de elfde ‘happy singles day’? Hou toch op, ik zal het hier duidelijk zeggen: ik geloof niet in het begrip happy single. Ik zal er wel om gegrild worden, maar naast de verspreide –  al dan niet noodgedwongen – vrije periodes die een mens in het leven kan ervaren, heb ik gewoon nog nooit iemand met overtuiging en waarachtigheid horen stellen heel bewust altijd per se alleen te willen blijven tot aan het eind. Waarom doet iedereen anders zo vreselijk veel moeite om de ‘basisrelatie’ overeind te houden terwijl er bijvoorbeeld niet eens kinderen zijn? Volgens mij gewoon omdat een veilige basis nu eenmaal precies dát is. Dat is er nog láng niet uitgeëvolueerd.

Terug naar de LHBT+ singles zelf. Een transgendervrouw die in haar nieuwe identiteit panseksueel is heeft nu eenmaal meer uit te leggen dan een lesbische vrouw. Zo simpel is het, afhankelijk van mate van transitie, beoogde passabiliteit en gewenste partneridentiteit. Want hoe en waar vind je iemand die bij je past? Fysiek gezien woont nu eenmaal niet iedereen in Amsterdam, Londen of San Francisco, en zelfs dan zal nog niet als bij donderslag een geschikte partner voor je neus opduiken. Ga maar eens naar de VVV (de wát?) met je vraag naar een adres voor aseksuele biseksuelen; zo goed opgevoed, geïnformeerd en geëmancipeerd is de gemiddelde Nederlander nog niet. Trouwens, waar zou je naartoe gestuurd moeten worden? De Trut? Dan mogen ze ook daar weleens een digibord ophangen waar je je profiel en voorkeuren kunt invoeren bij de entree zodat via een app eventueel gelijkgestemden stiekem kunnen reageren. Maar ja, die discussie hadden we ook in Amsterdam twintig jaar geleden al, toen een supermarkt op de Elandsgracht een systeem met gekleurde winkelmandjes begon. Direct kwam er kritiek: “ik wil niet gedefinieerd worden aan de hand van slechts mijn seksualiteit”, waarop behalve enkele frivole gays iedereen nuffig een neutraal mandje pakte.

Online dan dus maar, zoals de eerste en automatische keus van de millennials en de generatie Z, die ook aan het daten slaat? Op Grindr zie je ‘verdwaalde’ bi’s en transgenders, waarvan ik bij navraag heb vernomen dat ze er van balen dat ze enkel benaderd worden door mannen die daarop geilen als fetisj. Als je daar zélf naar zoekt zit je dan wel weer goed natuurlijk. Jongeren kunnen vanaf ongeveer dit moment overigens weer terecht bij Expreszo (waar ik mijn grote liefde ooit ook vond) maar verder is het aanbod erg klein om specifiek te daten.

Waar ik het meeste van weet en dus graag mijn ervaringen over wil delen is het gaydaten. In de jaren negentig heb ik een keer een toen heel populaire “3 in 1”-advertentie in drie kranten gezet, wat me een geweldige hoeveelheid reacties en een hele aangename reis door ons land heeft opgeleverd. Maar krant-daten doen vandaag de dag eigenlijk alleen nog oudere mensen. Dan het online aanbod, waarover ik een eigen test heb gedaan (in het gamma van relatie tot hook-up) en graag de resultaten van deel. De duurste is het Duitse Gay Parship, waar ik voor enkele honderden euro’s uiteindelijk kennis kon maken met slechts enkele kandidaten. Lexa Gay is goedkoper, redelijk serieus en biedt wat meer keuzeruimte, maar heeft veel inactieve profielen. Gay.nl had dat probleem ook maar lijkt te hebben opgeruimd en is gratis, maar heeft helaas een wat kleine community. En dan heb je PlanetRomeo, wat blijkbaar nog best vaak wordt gebruikt maar zelf vond ik er niets. Gaybuddy is fake en voor het echte cruisen heb je Squirt. Tot slot dan het onverslaanbare Grindr, waar je – zeker als je wat ouder bent – terechtkomt tussen de open relaties, NSA, de discreterts, de fetisjisten en de gymbunny’s, om nog maar te zwijgen van de escorts en zowaar een paar échte mannen die echter direct bindingsangst krijgen als je een daadwerkelijk gesprek begint. Blijft over Tinder, maar o jongens, zorg dat je geen code 40303 aan je broek krijgt zoals ik omdat zíj hun zaakjes niet op orde hebben en iedereen vanuit dezelfde database gehaald wordt – iets waar heteromannen niet van gediend zijn. Ik ben definitief geblockt. Ik ben bepaald niet de enige met dit probleem.

Christian Curré
Christian Curré

Ook dit keer weer even terug naar de eerste jaargang van de Gaykrant uit 1980, waarbij ik in mijn hoofd automatisch het liedje ‘homo van negentientoen’ van Paul de Leeuw in mijn hoofd krijg. In ieder nummer stonden ‘slippertjes’, en met name hier in Eindhoven en regio had ik goed gezeten omdat het blad hier is begonnen. Wat een keuze uit kroegen en clubs! De levendige reeks van homokroegen door het hele land is opgedroogd, omdat jongere generaties liever gemengd willen stappen, niet gepinpoint wil worden op hun identiteit en de beschikking hebben over bovengenoemde sites en apps. In Groningen is daarentegen weer een gay kroeg geopend, wat me doet afvragen of meer mensen ervaren wat ik ervaar, namelijk dat het voor HLBT+’ers eigenlijk nog net zo lastig is als twintig-dertig jaar geleden om ongedwongen met gelijkgestemden in aanraking te komen. Ik zou zelfs durven beweren dat het alleen maar lastiger is geworden, maar hoor daarover graag jullie mening!

Christian Curré

One thought on “Daten voor HLBT+’ers

  1. Peter schreef:

    Dat jongeren liever gemengd willen stappen is al weer een beetje achterhaald, in elk geval in de zin dat homobars uit de tijd zouden zijn. Na de drama’s van o.a. Orlando is er weer een hernieuwd besef van hoe belangrijk eigen, veilige uitgaansplekken zijn. We zien dat ook in de Reguliersdwarsstraat, die nog onverminderd populair is en waar zelfs ook weer nieuwe gayzaken bij gaan komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.