Het taboe van de ‘spiegel van de ziel’

Dat veel vrouwen problemen hebben met hun bekkenbodem is bekend, maar dat ook mannen er mee te maken kunnen hebben, weten niet veel mensen. Het blijkt een groot taboe te zijn. De Gaykrant had een gesprek met bekkenfysiotherapeut / seksuoloog Ellen Hawinkels die deze problematiek uitlegt. Samen met haar collega Mieke Raadgers heeft ze een praktijk in het hartje van de Amsterdamse binnenstad. “Ontspan die strakke bil-, buik- en beenspieren eens een keer.”

Tekst: Paul Hofman

Specialisme

Ruim een jaar geleden ontmoetten Ellen Hawinkels en Mieke Raadgers elkaar toevallig in Amsterdam. Het werd het begin van een intensieve samenwerking. Beiden hebben een achtergrond als bekkenfysiotherapeut. Ellen begon haar loopbaan als fysiotherapeut in 1977, terwijl Mieke vijf jaar later begon als fysiotherapeut en als bewegingswetenschapper. Beiden stonden aan de wieg van de bekkenfysiotherapie ( werd in 2005 een erkend specialisme binnen de fysiotherapie). Hawinkels is medeoprichtster geweest van de  NVFB (de beroepsorganisatie van bekkenfysiotherapeuten) en specialiseerde zich twintig jaar geleden als seksuoloog. Nu blijkt hun samenwerking een gouden combinatie.

Hangmatje

De bekkenbodem is een ‘hangmatje’ van spieren onderin het bekken. Het bevindt zich tussen het schaambeen en stuitje. Een goede bekkenbodem houdt niet alleen letterlijk de organen (blaas, baarmoeder, prostaat en darmen) op zijn plaats maar zorgt ook samen met buik- rug-, en bil spieren voor stabiliteit in de lagen rug en het bekken. Daarnaast zorgt het voor een goede doorstroming van urine en ontlasting en speelt het een belangrijke rol bij vrijen.

Plassen, poepen en vrijen 

Wat maakt dit gebied onder aan de romp zo bijzonder?

“Ons specialisme is eigenlijk zo’n veertig jaar geleden ontstaan uit de zwangerschapsgymnastiek. We zagen dat vrouwen veel problemen hadden na hun bevalling met en in hun bekken  Maar al snel ontdekten we dat niet alleen vrouwen maar ook mannen problemen kunnen hebben met hun bekkenbodem. In de medische wereld was er in die jaren nauwelijks aandacht voor deze problematiek, waarschijnlijk omdat seksualiteit en alles wat zich in het bekken afspeelt, zowel voor de leek als de hulpverlener behoorlijk taboe is. Nog steeds wordt er in de opleiding van artsen veel te weinig aandacht aan besteed.”

“Noodzakelijk taboe te doorbreken”

Vervolgt: “Ik denk dat dat ook komt doordat het niet wordt gezien als levensbedreigende problematiek.” Hart- en longproblemen en bijvoorbeeld suikerziekte zijn dat wel. Praten over plas- en poepproblemen in combinatie met seksuele klachten is lastig en niet bepaald ‘sexy’ verklaart ze.  “Seksualiteit en bekkenbodem staan niet  helder op het netvlies van bijvoorbeeld huisartsen.

Plas-, poep- en vrijproblemen komen veel voor.  Echt, ik vind het jammer dat het nog altijd zo onbespreekbaar is. Probleemloos plassen en poepen zegt alles over gezondheid en lekker vrijen zegt veel over kwaliteit van leven.”

Complex

Het bekkenbodemgebied is uitermate complex. Alles zit zo dicht bij elkaar. “Hier komen diverse medische disciplines bij elkaar: van uroloog, chirurg, internist tot gynaecoloog. Iedereen bemoeit zich ermee.” Dat er nu aparte ziekenhuispoli’s zijn op haar vakgebied vindt ze veelzeggend.

“Wat wij mensen leren is op de eerste plaats dat ze een bekkenbodem hebben. Daar zijn twee problemen:

  1. De bekkenbodem is beschadigd en dat zien we veelal als gevolg van bevallingen, maar ook fistelproblematiek of als gevolg van een traumatische seksuele benadering.
  2. De bekkenbodem is veel te gespannen. Dit is het grootste probleem in de bekkenbodem. We zin het bij vrouwen, mannen en kinderen.”

Strak

“Veel mensen willen graag een platte buik,staan veelal onbewust, met strakke billen en hebben vaak onrustige en gespannen benen. Wanneer deze grote spieren de hele dag teveel aangespannen zijn, wordt ook het bekkenbodem een gespannen spier. Dit heeft geen invloed op de bewegelijkheid van het bekken maar door de druk van de bekkenbodem op de plasbuis, op de vagina en op de darm kan dit op den duur de controle over je plas-, poep- en vrijgedrag negatief beïnvloeden. Dan ontstaan bijvoorbeeld klachten als moeizaam plassen, vaak moeten plassen, obstipatie, aambeien, erectieproblemen en pijnklachten in het bekkengebied. Wanneer je niet weet dat je een bekkenbodem hebt, worden problemen met vrijen, plassen en/of poepen niet als een bekkenbodemspierspanningsprobleem herkend. Mensen lopen veel te lang met problemen rond terwijl wij eenvoudige oplossingen kunnen aandragen.”

Koning

Eén van de problemen waar mannen tegenaan kunnen lopen is dat ze hun bekkenbodemspieren constant te strak aanspannen. Nergens voor nodig, zegt ze. “Je moet juist de balans vinden tussen aan- en ontspannen. Een voorbeeld? Op Prinsjesdag staan militairen altijd strak in het gelid. Een gedeelte valt dan flauw. Die doen dus iets fout. Door de strakte van hun totale spierkorset kunnen ze niet goed ademhalen en gaan ze hyperventileren.” Relativerend schaterlacht ze: “Dacht je dat de Koning echt let op die samengetrokken billen? Als je harder knijpt, wordt het probleem alleen maar groter.” Volgens Hawinkels mag je spieren trainen en mogen deze heel sterk zijn….maar niet te strak!

Aanpak

Hoe ziet jullie aanpak eruit?

“Wij streven ernaar om binnen een eerste consult (1 uur) helder te krijgen wat het probleem is en welke rol de bekkenbodemspieren daarin spelen. Stress, kou, perfectionisme, pijn en angst geven een fysieke reactie.  De spieren, niet alleen  van nek- en schoudergordel,  maar ook rondom je bekken ( buik, benen , billen) raken, vaak onbewust, te veel gespannen. Helaas doet de bekkenbodem dan mee en wordt een overactieve bekkenbodem. Hoe je het wendt of keert, het losser worden van een spier hangt samen met ontspanning. “Inzicht krijgen in functie en anatomie van de bekkenbodemspieren, leren ontspannen en het toepassen in het dagelijks leven zijn belangrijke uitgangspunten.”

Ellen en Mieke komen onderstaande seksuele problemen tegen als gevolg van een overactieve bekkenbodem:

Bij vrouwen:
– pijnklachten bij penetratie of de of onmogelijkheid tot penetratie ( vaginisme)
– opwindingsproblemen
– orgasme probleem

Bij mannen:
– pijnklachten bij penetratie
– erectiestoornissen
– te vroeg klaarkomen
– orgasmeprobleem

Klachten en ontevredenheid over seksueel presteren geeft veelal frustratie en angst waardoor de fysieke spanning toeneemt.

“Wat wij doen kun je in één zin samenvatten:  problemen bespreekbaar maken,informeren en adviseren, aan- en ontspanning van buik- en bekkenbodem aanleren, kortom een oplossing vinden en daarmee ook het taboe rondom ‘de spiegel van de ziel’ doorbreken.” zegt ze strijdvaardig


BEA020 heeft geen contract hebben met zorgverzekeraars. Je betaalt de consulten zelf, via de pin, en kunt dan eventueel de nota indienen bij je zorgverzekeraar. Beide therapeuten besteden hun tijd graag aan hun patiënten. “Het is onze ervaring dat alle administratieve lasten die samenhangen met de contracten, niet bijdragen aan onze kwaliteit van werken.”


De praktijk is gevestigd in Amsterdam-West en in het Centrum.

BEA locatie West
Medische Centrum Fred Hendrik
Frederik Hendrikstraat 47
1052 HK Amsterdam

BEA locatie Centrum
Spui Medisch Centrum
Spuistraat 239 C
1012 VP Amsterdam

Herken je dingen in dit verhaal, zoals problemen met vrijen, ongemak bij de anus of bijvoorbeeld te snel klaarkomen? Kijk dan op www.bea020.nl

Meteen een afspraak maken? Bel dan 06 – 1883 7444 of mail: info@bea020.nl

Foto: Jonathan Weijland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Het taboe van de ‘spiegel van de ziel’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.