Homohoreca Amsterdam in beweging

Opnieuw sluit in Amsterdam een aantal populaire homozaken hun deuren.  Al staat daar staat tegenover dat er recent ook weer twee nieuwe LHBT-cafe’s bij zijn gekomen. Op zichzelf genomen lijkt de hoofdstedelijke homohoreca daarmee tamelijk stabiel.

Tekst: Peter Koop

Sluitingen

Afgelopen week kwam via Facebook onverwacht het bericht dat in het eerste weekend van juni Getto zijn deuren zal sluiten. Getto opende in juni 1996 aan de Warmoesstraat 51 en is letterlijk een kleurrijke zaak voor een al even kleurrijk publiek. Het is zowel bar als restaurant en staat bekend vanwege de alom gewaardeerde hamburgers, die naar bekende Amsterdamse drag queens genoemd zijn

Na Getto zal op 12 augustus ook gay café Queers aan de Amstel 60 dicht gaan – een verlies ook in historisch opzicht, want op dit adres waren al sinds 1978 homocafés gevestigd: eerst de Monopole Taveerne, vervolgens café Rouge en sinds 2015 het huidige Queers Café, een mooie klassiek ingerichte zaak met ouderwetse gezelligheid en drukbezochte bingo-avonden. Bij wijze van afscheidsfeest zal er op 30 augustus een speciale theatershow in de naastgelegen Kleine Komedie gehouden worden.

Nieuwe zaken

Het goede nieuws is dat er ook twee nieuwe LHBT-cafés zijn. Zoals de Gaykrant eerder al berichtte, werd in februari aan de Albert Cuypstraat 124 een nieuw lesbisch café geopend onder de naam Bar Buka. Als open en moderne bar voor en door vrouwen is het de opvolger van de Vivelavie die in 2017 gesloten werd. Samen met Saarein in de Elandsstraat telt Amsterdam nu dus opnieuw twee cafés die zich speciaal op lesbische en biseksuele vrouwen richten.

De tweede nieuwe gay zaak is Brug34 op de hoek van de Utrechtsestraat en de Herengracht. Dit begon in 2011 als een gewoon café, maar op een gegeven moment hing er permanent een regenboogvlag aan het markante pand in de stijl van de Amsterdamse school. Vervolgens kwam de vroegere eigenaar van homocafé Chez René hierheen en vond afgelopen februari een make-over plaats die het café ook letterlijk roze maakte. Brug34 staat dit jaar dan ook voor het eerst vermeld op de Gay Map van Amsterdam.

Oorzaken

De sluiting van Getto en Queers is een verlies voor de hoofdstedelijke gayscene, maar het wil niet zeggen dat de homohoreca nog steeds in een crisisperiode zit, zoals tussen 2010 en 2015, toen bijna een derde van de zaken verdwenen. Zowel Getto en Queers zijn immers nog populair genoeg en gaan dan ook om andere redenen dicht. Zo moet Queers sluiten omdat het hotel erboven nu ook de begane grond in gebruik wil nemen. Bij Getto zijn de beide eigenaren na 23 horecajaren toe aan iets anders, al speelt ook hier het sterk toegenomen toerisme een rol: was de Warmoesstraat ooit het centrum van de leerscene, nu is deze straat bijna uitsluitend nog op toeristen gericht – eenzelfde ontwikkeling als op de Zeedijk, waar eerder al enkele homocafés plaatsmaakten voor toeristenzaken.

Lees ook: “Homohoreca: ten dode opgeschreven of eindelijk heropleving?” 

UPDATE: Op 21 mei 2019 lieten de eigenaren van Getto via een bericht op Facebook weten dat de verkoop voorlopig is uitgesteld en het populaire café-restaurant zijn deuren dus nog niet zal sluiten.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Homohoreca Amsterdam in beweging

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.