Initiatiefnemer #sorryjohan doet stap terug na bedreigingen

De 20-jarige Bowi Jong schudde een maand geleden de voetbalwereld op door met een aantal LHBT+supporters een brandbrief naar de KNVB te sturen waarin zij hun zorgen uitten over het huidige voetbalklimaat. Belangrijkste punt: maak werk van acceptatie van LHBT+ers in de voetbalwereld. Zorg ervoor dat voetbalstadions homovriendelijker worden. Er ontstond een maatschappelijke voetbalrel met inmenging van onder meer Johan Derksen, de landelijke politiek en vele actieve social mediagebruikers (#sorryjohan). Bedreigingen en verwensingen aan het adres van Bowi worden hem nu teveel, zo vertelt de AZ-fan in zijn voorlopig laatste interview.

Tekst: Peter Schouten

Wat voor soort negatieve reacties heb je gekregen?

“Het ging helemaal los. Mijn foto dook in veel media op. Via Facebook kreeg ik berichten met verwensingen als aandachtzoekende kankerhomo, pisnicht en relnicht. Ik zou het alleen maar erger maken voor de homo’s in ons land. Dat ik het zou doen om BN’er te worden. Van homo’s kreeg ik reacties dat ik mijn bek moest leren houden en dat ik niet namens de gemeenschap aan het praten was. Ik dacht: als jullie het al niet begrijpen…

Op verschillende voetbalwebsites ben ik blijkbaar ook helemaal afgemaakt. Op aanraden van een vriend kijk ik daar maar niet op.

Maar misschien ben ik het wel het meest teleurgesteld in mijn eigen club, AZ. Zij boden mij twee tickets aan voor de hoofdtribune, maar vroegen mij het niet met de media te delen dat ik er was. Persoonlijk vond ik dat de meest heftige reactie. Zo van: dan zijn we daar ook weer van af.”

“Via Facebook kreeg ik berichten met verwensingen als aandachtzoekende kankerhomo, pisnicht en relnicht.”

Wat deed dit allemaal met je?

“Ik voelde mij totaal niet meer op mijn gemak als ik op straat liep. Een constant gevoel van onveiligheid. ’s Avonds was ik veel sneller moe dan normaal. Die spanning kostte mij zoveel energie, waardoor ik ook geen trek meer had.”

Heb je ook wel iets van positieve reacties ontvangen?

“Gelukkig wel ja. Van kinderen die – soms onder een nepaccount – mij berichten dat ze uit de kast zijn gekomen. Maar ook jongeren die dat nog niet hebben gedaan, maar door deze publiciteit nu weten dat hun ouders positief over homoseksualiteit denken en praten. Dat steunt hen weer enorm. Dus als dat het heeft opgeleverd, dan is het mij allemaal wel waard geweest.”

Heb je overwogen om aangifte te doen?

“Ja, maar ik heb dat uiteindelijk niet gedaan. Ik wil mij nu focussen op mijn afstuderen en de steun en positieve reacties die ik heb gekregen. Het is goed zo, ik wil er niet in blijven hangen. Die mensen weten niet beter en aangifte doen helpt denk ik niet.”

“Die mensen weten niet beter en aangifte doen helpt denk ik niet.”

Hoe ziet het vervolg er nu uit?

“Ik doe een stap terug en ga geen nieuwe dingen meer doen, voornamelijk vanwege die bedreigingen en verwensingen. Veilig over straat kunnen is voor mij ook erg belangrijk. Als ik publiekelijk op de voorgrond blijf doorgaan, word ik zo’n typische activist. Dat is goed, maar misschien niet de juiste manier om het probleem aan te pakken. Ik heb al contact gehad met de KNVB, maar van een afspraak is het nog niet gekomen. Het is even goed zo. Volgend jaar zie ik wel verder.”

En als de heren van Veronica Inside jou bellen om aan te schuiven?

“Dat ga ik niet doen en ik ga ook niet achter de schermen in gesprek met ze. Dat heeft geen enkele toegevoegde waarde, want het levert toch geen inhoudelijk gesprek op. Alle drie (Wilfred Genee, René van der Gijp, Johan Derksen, red.) hebben de kans gehad om op te staan en zich uit te spreken. Ik zag op Twitter dat Wilfred Genee kinderen heeft. Je wilt toch niet dat zij zien dat hun vader om zulke grappen lacht? We zouden het misschien beter over hun achterban moeten hebben. Deze anti-homostemming is een probleem dat bij dit land hoort. Het zit ‘m in opvoeding en onderwijs, zoals de minister zelf ook zegt.”

Zo terugkijkend, heb je dan spijt van je actie?

“Ja en nee. Al die negatieve commentaren liet ik eerst van mij afglijden, maar zijn mij uiteindelijk niet in de koude kleren gaan zitten. En ik vind het echt heel jammer dat mijn boodschap zo vaak verdraaid is in de media. Zoals bij Shownieuws, waar ik onder valse voorwendselen naar de studio werd gehaald. Ik zou erover mijn actie mogen vertellen, maar ter plekke wilden zij alleen maar dat ik Johan Derksen zou afzeiken. Aan de andere kant is het goed geweest dat ik over dit onderwerp gepraat heb. Ik trok het niet meer. Ik kon en wilde niet langer stil zijn. Als we niets doen, verandert er ook niets.”


Peter Schouten

Sinds oktober 2018 beschikt De Gaykrant over een eigen voetbalverslaggever. Peter Schouten laat hier maandelijks zijn licht schijnen over het thema Voetbal en LHBT+. Onder de naam ‘Hand in Hand’ wil hij beide werelden dichterbij elkaar brengen. Dat doet hij door op een eigen originele en creatieve manier aandacht te besteden aan voetbal en het dagelijkse leven van LHBT+ers. 

Vragen, opmerkingen, suggesties? Mail naar voetbal@degaykrant.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.