Heteroromantische biseksueel

Biweekly

Als je je seksueel tot iemand aangetrokken voelt, betekent dit niet meteen ook emotionele aantrekking en vice versa. Alleen wanneer je in een relatie bent met iemand, verwachten we automatisch dat die twee, emotionele en seksuele aantrekking, daarin aanwezig zijn.

Ik sprak onlangs een psychotherapeut en iemand die hij behandelde tijdens een seminar. Een man die zich emotioneel verbond aan vrouwen maar seksueel aan mannen. Hij was niet in staat om beiden in een relatie te integreren hoewel hij dit wel wilde. Hij verzette zich lang tegen de oplossing die hem hielp emotionele en seksuele verbinding bij elkaar te krijgen: hij wilde naast zijn vriendin ook een relatie met een of twee mannen. Voordat hij tot die conclusie kwam, was hij niet goed in staat zich in seksueel opzicht aan zijn vriendin te verbinden. Seks met mannen was geen probleem maar hij was nauwelijks bij machte een relatie met mannen vorm te geven. Tot hij gewoon aan zijn vriendin vertelde wat hij het liefst wilde en samen met haar bedacht hoe dit te doen.

Voor hem was het niet genoeg om zich te realiseren dat hij biseksueel is maar hij moest na een aantal lastig verlopen relaties bedenken hoe hij zijn biseksualiteit wilde invullen. Dit is slechts een voorbeeld van hoe gelukkig te worden en zijn als je weet dat je van meer dan een gender houdt. Ik zou willen dat iedereen het onderscheid tussen emotionele en seksuele aantrekking kent. Die kunnen met elkaar samenvallen in een relatie maar dat hoeft niet. Zo las ik online over een heteroromantische biseksueel: iemand die zich tot meer dan een gender aangetrokken voelt maar alleen met ‘de andere sekse’ datet. Dan Savage noemt dit ‘biseksueel maar hetero-amoreus’. Er komen steeds meer termen die de complexiteit van seksuele en emotionele aantrekking en oriëntatie zo beschrijven dat mensen zich erin herkennen en denken: ‘dat ben ik!’

Laten we niet doen alsof dit onderscheid ons onverschillig laat want de reacties op mensen die zich als zodanig uiten zijn niet mals. Maar zogenaamde tolerantie en onverschilligheid vervangen met nieuwsgierigheid en vragen. Misschien dat je bij jezelf iets dat je nog niet kende ontdekt en zelfs nog iets toevoegt aan je geluk.

Joshua Zandberg


Joshua Zandberg is voorzitter van het Landelijke Netwerk Biseksualiteit en elke week schrijft hij een column over zijn leven als bi-man.

Joshua Zandberg

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.