Beschuldigde Gijs van Dam: “Mijn leven is verwoest”

Precies een jaar geleden veranderde het leven van televisieproducent Gijs van Dam in één klap dramatisch. Binnen 24 uur verloor hij niet alleen zijn goede naam maar ook zijn bedrijf en werd hij door een groot deel van de Nederlandse bevolking uitgekotst. Aan het begin van de #MeToo-campagne werd hij door een oud-collega beschuldigd van verkrachting . “Het is het ergste wat je kan overkomen.” Samen met De Gaykrant blikt hij terug. 

Tekst: Paul Hofman

Bulldozer

Als hij de hotellobby komt binnenlopen, oogt hij ontspannen. Maar gaandeweg het gesprek komen de emoties naar boven. Het is ook niet niets als je voor het oog van televisiekijkend Nederland wordt neergezet als dader van vreselijk seksueel geweld. Gijs van Dam – een goed ogende en sportieve verschijning – vertelt rustig: “Op een zaterdagavond eind oktober vorig jaar kreeg ik een telefoontje van de adjunct-hoofdredacteur van Trouw die mij vertelde dat ik werd beschuldigd van verkrachting. Door wie liet hij achterwege.” Die naam volgde overigens wel even later. Tijdens het telefoongesprek wordt hem een ultimatum gesteld. Binnen 24 uur moet hij reageren op een nog te publiceren open brief van Jelle Brandt Corstius die daarin schrijft in het begin van zijn carrière te zijn verkracht. Door Gijs, zo voegt de journalist toe. “Ik was totaal in shock na dat telefoontje. Het was alsof er een bulldozer over me heen was gereden. Ik realiseerde meteen dat dit het ergste is wat je kan overkomen. Ik heb toen al serieus aan zelfmoord gedacht.” Zelf noemt hij het ‘een stem uit de hel’.

“Ik wilde tot twee keer toe zelfmoord plegen.”

Hel

Tot dat moment heeft Gijs van Dam een florerend mediabedrijf. Zo organiseert hij onder meer het Boekenbal en andere spraakmakende tv-evenementen. Het gaat hem voor de wind en hij is –hoewel zijn relatie met zijn vriend sinds twee jaar beëindigd is – gelukkig. Na dat telefoontje breekt een waar pandemonium los. Als blijkt dat het Jelle Brandt Corstius is, haalt Van Dam even opgelucht adem. “Met hem heb ik op mijn 25-ste ooit een onenightstand gehad. Het was na de uitzending van het toen bekende Barend & Van Dorp van een aflevering waar we beide aan meewerkten. Na een uitzending zijn we samen dronken in bed beland. En hadden daarna seks. Niets meer en niets minder. We waren toen beiden bijna even oud.” Was er sprake van een machtsverhouding? Van Dam getergd: “Absoluut niet, daar was geen enkele sprake van. Zo heeft ook mijn oude baas Frits Barend verklaard tijdens een verhoor bij de politie. De seks ging juist met wederzijdse instemming.” Maar de journalist gelooft de onwaarheden van Jelle Brandt Corstius volledig en Trouw publiceert alle beschuldigingen als de ‘absolute waarheid’.

Verdoofd

“Ik raakte helemaal in paniek. Ik heb een goede vriendin gebeld en heb die zondag ook meteen een advocaat gezocht. Ik was verdoofd en kapot.” Het ging vervolgens in alle opzichten slecht met hem. Zo werd hij fysiek een schim van zichzelf en verloor acht kilo. Trouw publiceert twee dagen later het artikel. Het is alsof een bom valt. Een beschuldiging in de media wordt namelijk veelal gezien als een aanklacht en vonnis tegelijk. Zijn handen trillen als hij denkt aan het moment dat hij voor het oog van Nederland als verkrachter wordt neergezet. “Die dinsdag stond het overal zwart op wit dat ik Jelle Brandt Corstius had gedrogeerd en verkracht. Gewoon als een hard feit. Iedereen holde achter elkaar aan en in no time was ik afgebrand.” Het stond voor veel mensen vast dat hij een serieverkrachter is. In een uitzending van De Wereld Draait Door werd hij door presentator Matthijs van Nieuwkerk zelfs ‘smeerlap’ genoemd. “Het is het ergste wat je ooit kan overkomen, weet je.”

“De krant had blijkbaar zin om eens flink met de christelijke karwats te slaan”

One-night stand

Kort daarna neemt hij mr. Peter Plasman als extra advocaat in de arm en besluit te vechten tegen deze onterechte beschuldiging. “In de talkshow Pauw heb ik toen mijn verhaal verteld. Ik was ontzettend zenuwachtig maar heb mijn kant openlijk en goed kunnen vertellen.” Na de uitzending volgen reacties van vrienden. Ze geloofden hem allemaal. “Dat deed me zo veel. Ik heb ook zo ongelooflijk veel steun gekregen uit de gay-scene. Dat was hartverwarmend. Natuurlijk herkennen gays het feit dat je wel eens een onenightstand hebt. Ik heb sterk het gevoel gehad dat ik door Trouw als homo in het verdomhoekje werd gezet. Dat was ook omdat het ineens ging om een homo die een hetero zou hebben verkracht. Dat werd dan een taboe genoemd dat zogenaamd doorbroken moest worden. Het gevoel bekruipt je alsof het christelijke dagblad blijkbaar zin heeft om eens flink met de christelijke karwats te slaan.” Toen moest de ‘pisnicht’-column van Youp van ’t Hek in NRC Handelsblad nog komen. “Het was of ik slachtoffer van een complot was geworden.” zegt van Dam verbeten.


In zijn wekelijkse column in NRC Handelsblad schrijft Youp van ’t Hek dat van Dam een ‘enge pisnicht’ is. Van ‘t Hek vindt dat de range van verhalen die onder de hashtag #metoo vallen wel heel erg wordt opgerekt, maar de beschuldiging van Brandt Corstius vindt hij een ‘gruwelijk relaas’. Van ’t Hek: “Ik had de pisnicht ook poot of flikker kunnen noemen. Dat is geen scheldwoord, maar gewoon Amsterdams. Ik ben door een in hartje Mokum geboren en getogen vader grootgebracht en hij heeft mij die woorden geleerd. Woorden die ik absoluut niet af wil leren.”


Waarom denk je dat Brandt Corstius met het verhaal naar buiten is gekomen? Wat had hij hiermee te winnen? “Ik kan niet in iemands hoofd kijken. Wel ken ik de feiten en daaruit blijkt dat er een herleidbaar artikel in Trouw is geplaatst en dat mijn naam actief is verspreid. Tel daarbij op de affaire van een paar jaar geleden toen Brandt Corstius het leven van een SNS-bankdirecteur verwoestte. Dan zie je denk ik een patroon.”

“De oude word ik nooit meer”

Smaad

Dagenlang lijkt het in de media maar om een ding te gaan: ‘verkrachter en drogeerder’ van Dam is schuldig. De klopjacht is op zijn hoogtepunt. Het kost hem veel moeite maar Gijs van Dam laat zijn hoofd niet hangen, roept de hulp van een psychiater in en gaat de strijd aan tegen de leugens. De psychiater lapt hem steeds weer op. “Ik laat me niet kapotmaken.” Op de laatste dag van oktober 2017 doet hij aangifte wegens smaad en laster tegen Brandt Corstius. Deze stapt een week later naar de politie om van Dam te beschuldigen van verkrachting. In de zomer van dit jaar worden beide zaken door het Openbaar Ministerie geseponeerd. Voor de beschuldigingen van Brandt Corstius zag het OM geen enkel bewijs.

Moeder

Nadat zijn naam na de publicatie meteen op straat ligt, besluit hij voor een tijdje naar zijn moeder te gaan. Het worden bijna drie maanden. “Ik gooide een tas met spullen in mijn auto en ben naar haar toe gereden.” De tijd die volgt is een afschuwelijke rollercoaster voor hem. “Het is zo gevaarlijk dat iedereen maar achter elkaar aan holt. Het kan iedereen gebeuren. Dit is het einde van de beschaving. De basis onder mij was weggeslagen.” De juridische strijd is nog lang niet gestreden, zegt van Dam. Zeker niet nadat Brandt Corstius na het sepot van Dam vergeleek met Hollywood-producent Harvey Weinstein en de veroordeelde Amerikaanse komiek Bill Cosby. “Ik vecht voor mezelf maar ook voor anderen. Het kan namelijk iedereen gebeuren. Voor mij is het te laat.” Hij noemt in ons gesprek met name de macht van grote bedrijven als RTL en Trouw. “Het kan nog wel vier jaar duren, maar ik ga door met mijn strijd.”

“Mijn advies? Live a little. Altijd. Overal.”

Reputatie

Hij verduidelijkt: “Ten eerste kan ik niet stoppen met vechten omdat mijn goede naam, eer en
reputatie volkomen onterecht zo vreselijk zijn beschadigd dat daar genoegdoening voor moet komen. Ten tweede strijd ik ook voor het algemeen belang: dit mag nooit meer iemand overkomen.” Komt het ooit nog goed? “Ik ben niet alleen mijn bedrijf kwijt maar – wat erger is – ook mijn onbevangenheid. Maar ik moet door. Ik laat mijn angst mijn leven niet bepalen. Ik probeer verder te gaan met mijn verwoeste leven.” Sinds kort staat hij weer op de dating-app Grindr en durft hij weer voorzichtig te daten. Hij straalt Maar verzucht tegelijk: “Maar de oude word ik nooit meer.”


In 1997 start Gijs van Dam zijn carrière bij de publieke omroep KRO. Vier jaar later stapt hij van actualiteitenrubriek ‘Netwerk’ over naar de commerciële televisie en wordt producer van de late night talkshow Barend & Van Dorp, waar hij later onder meer samenwerkt met Jelle Brandt Corstius. Van 2008 tot 2010 is hij verantwoordelijk voor de creatieve directie van John de Mol’s Talpa Producties. In deze functie staat hij aan de wieg van tientallen televisieprogramma’s waaronder de zaterdagavondhit ‘Ik hou van Holland’. In 2010 begint hij voor zichzelf en start hij zijn eigen productiehuis: Ten Eleven Entertainment.


 

Foto’s: Moon Jansen

 

 

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

4 thoughts on “Beschuldigde Gijs van Dam: “Mijn leven is verwoest”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.