Club JACK biedt queer-community een thuis

Een frisse wind waait door het uitgaansleven van Amsterdam. Club JACK – wat het excentrieke clubkind zou kunnen zijn van NYX en De School – opende vorig week haar deuren. Een plek waar je kunt zijn wie je bent. Waar mensen – binnen de queer-gemeenschap – zich thuis moeten voelen en niet geaccepteerd, maar omarmd worden. De Gaykrant spreekt artdirector Daniël Liddiard en gevierd dj Esther Duijn na het gloednieuwe concept zelf te hebben geproefd.

Door: Max de Valck

Eerder organiseerde Daniël gayminded feesten in Trouw en Studio 80 en hij werkte mee aan de creatieve invulling en performances van clubs. Anderhalf jaar geleden begon voor hem een nieuw avontuur: onder leiding van oprichter Patricia Weijman startte hij Club JACK, waar performance art een essentieel element vormt.

Daniël stoort zich aan de hoge mate van homofobie en anti-homogeweld tijdens het uitgaansleven. “Mensen binnen de LHBT+gemeenschap worden te vaak maar half geaccepteerd, met name transgenders en mensen wiens genderidentiteit niet binnen bestaande hokjes past.” En ook binnen de gemeenschap lijkt er een strijd te zijn; zo spreekt Daniël over de afwijzing van het ‘vrouwelijke’. “Ik vind het belangrijk dat juist die mensen een thuis hebben. Er moet een plek zijn waar je daar allemaal niet over hoeft na te denken, waar iedereen welkom is.”

“Mensen binnen de LHBT+gemeenschap worden te vaak maar half geaccepteerd, met name transgenders en mensen wiens genderidentiteit niet binnen bestaande hokjes past.”

Om die community te bereiken en naar JACK te krijgen is veelvuldig samengewerkt met partijen en personen die actief zijn binnen de gemeenschap. Meer dan 300 berichten werden verstuurd naar iedereen bij wie die queer-community hoog in het vaandel staat. Zo heeft magazine Winq het concept ondersteund met vijf pagina’s. Via Amber Vineyard, Shiva Mugler (performer en poster- en videomodel) en Nagato Mugler hebben ze ook de ballroom community weten aan te spreken. Tijdens de opening op vrijdag waren ze er met een twintigtal. In de toekomst zal er ruimte worden gecreëerd om zogenoemde ‘balls’ te organiseren voor de vogue-scene.

LGBTIQ en ballroom/vogue community: het draait om inclusiviteit. (Shiva Mugler en Nagato Mugler)

Omdat Daniël zelf midden in de scene staat, weet hij wat het publiek verwacht. Hij zet alles op alles om hen een plek te geven waar zo naar wordt verlangd. Zo heeft hij contact met organisatoren van befaamde feesten als Spellbound, Kalinichta en Spielraum. Daarnaast zullen LHBT+ performers als Vortex X, ReveRso, Frederica Dauri, Stefano Taiuti en Daniël zelf regelmatig te zien zijn.

De boodschap over gelijkwaardigheid en diversiteit lijkt goed overgekomen, wat terug was te zien in het gemêleerde publiek. Schaars geklede mannen in leren rokken, vrouwen met open bloesjes en beplakte tepels, maar ook minder in het oog springende figuren (t-shirt en spijkerbroek) stonden naast elkaar te dansen voor de dj-booth. “Daar werd ik blij van, want dat zie je niet vaak”, zegt Daniël. “In Amsterdam moet ik erbij zeggen,” vult Esther aan. “Berlijn is een uitzondering op de regel, misschien wel wereldwijd.”

“Trashy, classy het mag allemaal zonder dat er een oordeel word geveld.”

JACK omarmt genderfluidness en/of genderqueer mensen. (Goran Kusic)

Esther draait al vanaf haar dertiende mee in de scene. Vijf jaar geleden vertrok ze naar Berlijn en vond haar plek in de underground clubscene. Zo staat ze regelmatig in befaamde clubs als Tresor, Pornceptual en Gegen. Laatstgenoemde is een bekende queer- en fetishavond in Berlijn en wordt gegeven in een van de meest langlopende fetish clubs: de KitKat Club. “Een event met een heel hoog inclusief gehalte; iedereen is welkom zolang je open-minded bent. Op 6 oktober organiseert JACK een avond samen met Gegen,” aldus Esther.

“Zoiets als daar heb ik nog niet meegemaakt in Nederland. Er word gestimuleerd om fetish of naakt gekleed te gaan, maar het hoeft niet. Je mag zelf weten wat je aantrekt of dat nu helemaal niks is of je mooiste (sport) pakje. Trashy, classy het mag allemaal zonder dat er een oordeel word geveld. Die samenhang mis ik hier. JACK stimuleert deze vrije mindset. Vandaar ook de samenwerking met Gegen. JACK hoopt hiermee Amsterdam in aanraking te brengen met een uitgaansvorm die in Berlijn al redelijk normaal is. Die van totale inclusiviteit.” Een van de essentiële gedachten van JACK is dat het een plek moet zijn zonder oordelen en zonder ‘groepjescultuur’. Uiteindelijk draait het om gelijkwaardigheid. Esther: “Negativiteit en het veroordelen van iemand wordt hier niet getolereerd. Ben je neerbuigend, negatief of agressief? Dat word je eruit gezet en krijg je een verbod.”

JACK werd al vergeleken met de Berghain in Berlijn, dé techno-tempel van Europa.

JACK werd al vergeleken met de Berghain in Berlijn. Voor wie Berghain niet kent: het is dé techno-tempel van Europa. Hoewel de organisatie liever niet vergeleken wil worden met andere clubs en graag op eigen benen wil staan, is het niet totaal onbegrijpelijk dat JACK associatie oproept met de Berlijnse clubscene. Telefooncamera’s worden afgeplakt met een sticker – om privacy te waarborgen – en niet iedereen kan de club toetreden.

LGBTIQ community: Be kind to eachother. (Shiva Mugler en Vortex X)

Mensen die wappie aan de deur staan worden geweigerd, maar ook bij mensen die het concept van JACK niet begrijpen wordt toegang ontzegd. “Als je ziet dat er een bepaalde arrogantie of machocultuur aanwezig is bij een groep mannen bijvoorbeeld. We vragen ze dan waarom ze van alle plekken waar ze heen kunnen gaan, hier heen willen,’’zegt Daniël. Maar iemand afkeuren zonder het gesprek aan te gaan zal niet gebeuren: “Dan doe je ook niet waar je zelf achter staat.”

Na een zeer geslaagd openingsweekend zijn zowel Daniël en Esther als eigenares Patrica Weijman ervan overtuigd dat er wel degelijk vraag naar JACK bestaat. Het liep alle dagen storm. De organisatie is momenteel druk in overleg om een 24-uursvergunning te bemachtigen. Ook tijdens het door techno- en housefanaten geliefde Amsterdam Dance Event (ADE) zal JACK een samenwerking aangaan met diverse platforms en labels. Zie hieronder de data:

Woensdag 17 okt The Bunker NY x JACK – warme techno / detroit techno
Donderdag 18 okt PINKMAN x JACK – electronic body music / electro
Vrijdag 19 okt Toi.Toi.Musik x JACK – minimal house / chicago house 
Zaterdag 20 okt KilleKill x JACK – electro / acid house / techno

www.jack-amsterdam.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.