Hoe gay (on) vriendelijk is Portugal?

Deze week is het de beurt aan het land van zoete port, meeslepende fado en het gevoelige hart van Salvador Sobral: Portugal! Een vriendelijk Zuid-Europees land met leuke steden als Lissabon en het kleinere Porto en zon en zee in de Algarve. Na de overwinning van Sobral in 2017, was het dit jaar gastland van het Eurovisiesongfestival. Van origine is Portugal het land van ontdekkingsreizigers en zeevaarders. Maar in hoeverre heeft de overwegend Rooms-Katholieke bevolking hun horizon verbreed, voor wat betreft de acceptatie van LHBT’ers? Oftewel, hoe gay (on)vriendelijk is Portugal?

Door: Anne Deijkers

De Portugezen staan over het algemeen bekend als gemoedelijke en gastvrije mensen. Maar ook in dit katholieke land ging de acceptatie van homo’s en lesbiennes niet zonder slag of stoot. Het kostte jaren van debatteren voordat het op 8 januari 2010 eindelijk zover was: het homohuwelijk werd gelegaliseerd. Op 1 april 2010 trad de wet officieel in werking. En dat was geen grap. Al zat er wel een addertje onder het gras: het adoptierecht was er toen namelijk nog niet. Katholieke politieke partijen en organisaties hielden dit tegen. In februari 2016 vond de centrumlinkse regering toch een meerderheid in het parlement en werd het adoptierecht verbreed.

“Het is een droom die uitkomt”. Teresa Pires en Helena Paixao, het eerste gaykoppel dat trouwde in Portugal. Bron: de Volkskrant.

Het eerste getrouwde gaykoppel van Portugal

Al jarenlang voerden Teresa Pires en Helena Paixao actie om het homohuwelijk legaal te maken in Portugal. In 2006 werden de vrouwen nog weggestuurd bij een kantoor van de burgerlijke stand toen ze met elkaar wilden trouwen. De wet schreef immers voor dat het huwelijk alleen gesloten kon worden tussen man en vrouw. Maar hun strijd werd beloond: op 7 juni 2010 hadden Teresa Pires en Helena Paixao de eer om als eerste gaykoppel hun huwelijk te laten voltrekken. “Het is een droom die uitkomt”, zei Pires hierover.

De acceptatie van LHBT’ers is in de laatste jaren sterk verbeterd in Portugal. Het land heeft net als Nederland een antidiscriminatiewetgeving en is ook een van de weinige landen die een verbod op discriminatie op grond van seksuele geaardheid heeft.

Het Museu do Fado. Meetingpoint van de Fado Night Lisbon LGBT tour. Bron: www.lisbonbeach.com

Bruisende gayscene 

Maar net als in veel andere landen, betekent het ook in Portugal niet dat iedereen even open minded is. Als LHBT’er kun je nog steeds het beste terecht in de steden: vooral Lissabon en Porto zijn populair. De hoofdstad heeft een bruisende gayscene met leuke bars, restaurant, clubs en prachtige stranden. Het is vooral te beleven in de Bairro Alto en het nabijgelegen kustplaatsje Cascais.

Ben je een liefhebber van fado-muziek? Misschien is de Fado Night Lisbon Gay Tour dan iets voor jou. Deze tour, met alleen maar LHBT-gidsen, combineert een authentieke fado-ervaring met een ontdekkingstocht in de gayscene van Lissabon. De populairste gayprides vinden ook plaats in Porto en Lissabon.

De populairste gay prides worden gehouden in Lissabon en Porto. Bron: http://gay.portugalconfidential.com

Buiten Porto en Lissabon vind je een levendige gayscene in populaire plaatsen als Tavira, Madeira, Aveiro, Leiria, Coimbra Faro, Albufeira en Lagos. In de kleinere steden van Portugal zijn de homogemeenschappen een stuk minder zichtbaar.

Ga je op vakantie naar Portugal, dan wil je natuurlijk ook even genieten van de mooie stranden en het lekkere weer. De meest populaire gaystranden zijn het strand van Praia do Meco, Praia do Salto, Praia da Manta Rota en Praia Verde. Deze stranden trekken jaarlijks veel (homoseksuele) reizigers.  ‘Stay like a gay local’ Wil je overnachten in een leuk hotelletje waar je bij het inchecken niet onderzoekend wordt aangekeken? De meeste gay-only en gay-friendly hotels vind je in Lissabon. Je kunt verblijven in The Late Birds Lisbon of in My Rainbow Rooms Gay Men’s Guest House. Maar kijk vooral ook even op www.misterbandb.com die als slogan ‘stay like a gay local’ hebben.

Portugal heeft veel te bieden voor een heerlijke vakantie. Zon, zee, leuke steden en een rijke cultuur. Wil je onbezorgd hand-in-hand de straat op, dan kun je het beste terecht in Porto of Lissabon of op één van de heerlijke gaystranden in de Algarve. Ook in dit land geldt dat het platteland nog wat conservatiever en minder open minded is. Heb jij leuke tips voor een verblijf in Portugal? Deel die dan met ons!


Anne Deijkers

Anne Deijkers (Zevenbergen, 1988) is o.a. creatief schrijfster en heeft haar eigen schrijfbedrijf De Muzen. Zij studeerde Nederlands, Italiaans en Bedrijfsadministratie. Geregeld blogt zij over de Italiaanse taal en cultuur voor La Vespa Blu en Falo’s Italiaanse school. Eerder schreef zij ook voor Arabesken, BN DeStem, Ciao Tutti en trad zij diverse malen op als letterkundige bij Koffietijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.