Try Tom!

Biweekly

Eind 2013 wilde de knappe schoonspringer Tom Daley de hele wereld wat zeggen: hij had een man ontmoet en was ‘crazy in love’. Maar zo benadrukte hij in zijn YouTube-video, hij keek nog steeds naar vrouwen. Mijn hart maakte een sprongetje, eindelijk een man die voor zijn liefde uitkomt maar nog steeds biseksueel is.

Online waren de reacties zoals die te verwachten waren: wacht maar, dit is een manier om te zeggen dat hij gewoon homo is. Zo bleek het ook te gaan. Hij bekende zich later tot full gayness: ‘I am a gay man now’. Inmiddels is hij getrouwd met zijn man en vader geworden. Hij laat in recente interviews opschrijven dat hij vrouwen opwindend en interessant vindt. Ik ben kritisch op dit soort opmerkingen. Het is een gemiste kans door het niet op te nemen voor degenen die van meer dan een gender houden. Hij is nu zelfs naakt vereeuwigt door David Hockney in een goed schilderij. Daarmee komt hij in een illuster gay-rijtje als Christopher Isherwood en Don Bachardy. Ultiem opgenomen in de gay wereld.

Naast vrouwen nog steeds interessant vinden heeft de interviewer een opmerking dat hij relatief laat (wat dat ook moge zijn op je 19e) uit de kast is gekomen. In juist dit soort expliciete opmerkingen zit een probleem: er gaat een impliciete culturele verwachting achter schuil. Je moet jong weten wie je bent en wat je wilt. Voor de rest van je leven. Ik zou het Tom niet gunnen. Maar stel dat zijn liefde voor zijn man nu bekoelt – dat gebeurt soms in relaties – en hij een vrouw liefheeft.

Zou het voor hem een drempel zijn om opnieuw uit de kast te komen? Schoppen we hem daarmee niet uit het homo hokje waar we hem en hij zichzelf in gestopt hebben? Ik vermoed van wel. Hij zal zich als hetero moeten bewijzen en altijd de twijfel naar zijn ‘echte’ seksualiteit van anderen over zich heen krijgen.

Dit soort processen is mateloos frustrerend maar ik weet dat ook ik mild moet zijn (hoewel ik gelijk heb). Je moet maar net op een kwetsbaar punt in je leven waarin je verliefd wordt, iemand om je heen hebben die je toont dat je liefde en lust onbeperkt zijn.

Joshua Zandberg is voorzitter van het Landelijke Netwerk Biseksualiteit en elke week schrijft hij een column over zijn leven als bi-man.

Lees hier zijn column van vorige week: ‘Fit girl / fit boy’  

Joshua Zandberg
Joshua Zandberg

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.