Bewijs niet nodig

Biweekly

Ik kom thuis na een late dienst en kijk nog naar een filmpje op YouTube voor ik ga slapen. Het zet mij aan het denken. Een man die vertelt over zichzelf: hij heeft zijn leven lang relaties met vrouwen gehad maar hij weet ook dat hij zich aangetrokken tot mannen voelt. Hij heeft nog nooit seks met een man gehad.

Het is moedig dat hij openlijk vertelt over zijn leven en over hoe hij zich voelt. Zijn verhaal stelt ter discussie hoe wij voorkeur zien: als je je hetero, homo, bi voelt dan hoort daarbij dat je een relatie en/of seks met degene(n) van je voorkeur hebt gehad. Dat moet bijna. Anders wordt je niet geloofd. Toen ik van mezelf doorkreeg dat ik mannen en vrouwen liefheb, had ik nog nooit met een man geflirt, gezoend of seks gehad.

“Ik ben het omdat ik het weet.”

Ik kreeg toentertijd de spottende opmerking: en, heb je al seks met een man gehad? Naast dat ik daar niet op zat te wachten en het ongevoelig was, gaat er een idee achter dit soort opmerkingen schuil. Namelijk dat je ‘het’ moet bewijzen. Maar ik had niets te bewijzen. Al had ik nooit in mijn leven met een man willen flirten: het had mij niet meer of minder bi gemaakt. Ik ben het omdat ik het weet.

Het is handig om erachter komen wat en wie je leuk vindt door te experimenteren met seks en daten. Maar het hoeft niet op die manier; omdat je het voelt, in je hart. Voorkeur is wat je voelt en weet en niet per se wat je doet.

Joshua Zandberg is voorzitter van het Landelijke Netwerk Biseksualiteit en elke week schrijft hij een column over zijn leven als bi-man.

Lees hier zijn column van vorige week.

Joshua Zandberg
Joshua Zandberg

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.