Belgische staatssecretaris Zuhal Demir wil homogenezing en homo-uitdrijving bij wet verbieden.

De Belgische staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Zuhal Demir, wil dat homogenezers en homo-uitdrijvers gestraft kunnen worden. De huidige wetgeving voorziet niet in de mogelijkheid om personen en instellingen die genezingstherapieën aanbieden te vervolgen. “Homoseksuelen zijn niet ziek en moeten dan ook niet genezen worden,” aldus de Belgische staatssecretaris in Het Nieuwsblad. In Nederland is het aanbieden van genezingstherapieën eveneens niet strafbaar maar zijn er voor zover bekend ook geen plannen om het vervolgen van homogenezers en homo-uitdrijvers in te voeren.

In Spanje, Zwitserland en Malta bestaan er sinds enkele jaren wel wetgeving die het verbiedt om therapieën aan te bieden om homoseksualiteit te genezen. Malta was in 2016 het eerste Europese land dat een totaalverbod op de zogenoemde conversietherapie uitvaardigde. Ook enkele Amerikaanse staten kennen wetten die genezingstherapieën verbieden.

Uit een onderzoek van twee jaar geleden in 19 Europese landen blijkt dat bij een groot deel van de professionele artsen in die landen nog achterhaalde ideeën leven over homoseksualiteit. Een aanzienlijk deel van de gezondheidswerkers in onder meer Bulgarije, Hongarije, Italië, Letland, Polen, Roemenië en Slowakije zijn nog altijd van mening dat homoseksuelen lijden aan een ‘ziekte’ die te genezen is. Homo-organisaties pleiten al jaren voor een verbod op het ‘genezen’ van homo’s omdat “deze bekeringspraktijken kunnen leiden tot zelfverminking of zelfs zelfmoord,” aldus een homoactivist in Malta. In veel Westerse landen waarschuwen ook doktoren voor deze omstreden behandeling. “Dit soort claims zijn niet hard te maken en homo’s de mogelijkheid aanbieden te ‘genezen’ kan zeer schadelijk zijn en dient verboden te worden. Het geeft valse hoop en kan zelfs leiden tot persoonlijkheidsstoornissen en homofoob gedrag,” aldus een vooraanstaande arts vorig jaar in de Amerikaanse media.


Reindert Meutstege (1967) van ReinArt Cartoons tekent al sinds 2008 wekelijks de Roze Cartoon voor de website van COC Deventer en omstreken. Hijzelf is ook actief bij die website betrokken en wil met de cartoon actueel roze nieuws met een knipoog presenteren. Het is een goed excuus om ter inspiratie het nieuws van binnen- en buitenland te volgen en bovendien helpt het om een creatief brein scherp te houden.

Reinart

ReinArt Cartoons heeft als logo de vos met in z’n bek de in inkt gedoopte ganzenpen. Via www.reinartcartoons.nl zijn naast vele Roze Cartoons ook diverse andere tekeningen te vinden. Zijn woonplaats Deventer is daarbij goed vertegenwoordigd aangezien ReinArt sinds 2015 wekelijks cartoons en strips voor de lokale krant tekent.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.