30 jaar Homomonument: Monument van Trots

Homomonument Monument van Trots
Foto: An Stalpers Fotografica Nijmegen

Op 5 september 1987 schreef Amsterdam geschiedenis. Op een prominente plek in de openbare ruimte, aan de voet van de Westerkerk, werd een uniek en imposant monument onthuld ‘om homoseksuele mannen en vrouwen te inspireren en te steunen in hun strijd tegen ontkenning, onderdrukking en discriminatie.’

Nu, na dertig jaar, is het Homomonument een levend monument, een plek voor herdenking, manifestatie en festiviteiten voor lesbo’s, homo’s, biseksuelen, transgenders en iedereen die buiten de heteronormatieve boot valt.

Documentaire
Naar aanleiding van drie decennia Homomonument maakte regisseur Sebastiaan Kes de documentaire Monument van Trots. De film toont de emancipatiestrijd van de Nederlandse LHBT-beweging in heden en verleden, geeft een beeld van de diversiteit van de hedendaagse LHBT-gemeenschap en benadrukt de ononderbroken relevantie van het Homomonument.

Première
Monument van Trots gaat in première op dinsdag 5 september om 20.30 uur op het Homomonument. Dit gebeurt – in de geest van het monument – in de openlucht en vrij toegankelijk voor iedereen. De presentatie van de avond is in handen van Dolly Bellefleur en ontwerpster Karin Daan en initiatiefnemer Bob van Schijndel zullen bij de première aanwezig zijn. Stadszender AT5 zendt de documentaire op 5 september om 21.00 uur uit.

Monument van Trots
Ter gelegenheid van het monument is bij IHLIA tien jaar geleden de gelijknamige tentoonstelling Monument van Trots – met bijbehorende website – ontwikkeld waarin verschillende mensen zijn geïnterviewd over de betekenis van het monument in hun leven. Deze expo is nu in een nieuw jasje gestoken en aangevuld met nieuwe verhalen.

Het project ‘Monument van Trots’ is een initiatief van Stichting Human Focus in samenwerking met Stichting Homomonument en IHLIA LGBT Heritage.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.